Recomandare: Turneu aniversar Zoia Alecu- 50 ani de carieră muzicală

De: Andi Enache 31.08.2023

Acest an, 2023 este an aniversar în folk, jumătate de veac de carieră artistică a Zoiei Alecu. Folkul și rockul s-au întîlnit în glasul ei. Artista aniversează cei 50 de ani de stat pe scenă prin trei concerte aniversare extraordinare: Tulcea, Ploiești și București. Totodată, va lansa un dublu album de colecție, Best of the Best of.


Concertele aniversare extraordinare vor fi:

Tulcea ‒ 29 septembrie 2023, Teatrul Jean Bart

Ploiești ‒ 20 octombrie 2023, Filarmonica Paul Constantinescu

București ‒ 17 noiembrie 2023, Sala Dalles


Dublul album aniversar cuprinde un prim CD cu cele mai bune piese din cele patru albume de autor scoase pînă acum, și un al doilea CD, album de colecție, cu melodii compuse la începutul carierei, în anii 1973-1974, ce au fost înregistrate în studiourile Radio România, cu vocea, ambitusul de 5 octave și jumătate, și soundul de atunci. Aceste melodii se găsesc doar în arhiva Radio România, iar acum, cu acordul celor de la radioul public, pe acest album de colecție.


Zoia Alecu a cîntat prima dată pe o scenă cînd avea 12 ani, iar la 16 ani a cîntat, la o serată muzicală particulară, în fața lui Florian Moțu Pittiș și Doru Stănculescu. Oficial s-a lansat în 1973, nașul ei muzical fiind Doru Stănculescu, iar locul lansării a fost celebrul Club A. Zoia Alecu scrie versuri și compune muzica pentru melodiile ei, ceea ce face din ea un cantautor complet. A învățat singură să cînte la chitară, a făcut clasele primare la liceul de muzică George Enescu unde a învățat vioara. A debutat în 1974 la Cenaclul Flacăra, în aceeași seară cu Nicu Alifantis, dar nu a fost ea aleasă în acel an, ci după ceva vreme. Nu a stat prea mult în Cenaclul Flacăra, spiritul ei este liber. A continuat în Cenaclul Amfiteatrul Artelor păstorit, la acea vreme, de Mihai Tatulici. A cîntat pe toate scenele din țară, de la București la Sighet, de la Constanța la Timișoara, de la Gărîna la Iași. În 1975-1976 a compus muzica pentru spectacole de teatru la Nottara, iar la începutul lui 1986 a fost invitată să compună muzică pentru spectacolele Circului. Tot în 86, Crina Mardare și trupa Sfinx au invitat-o să li se alăture. A ales acest drum. Iar timp de aproape 20 de ani a cîntat rock în trupa Sfinx Experience și pop-rock în duetul Stereo alături de Crina Mardare.


 

Trupa Sfinx Experience și-a oprit motoarele. Zoia Alecu s-a reîntors la folk, prima ei dragoste. În 2007 își lansează primul album de autor, Vino aici. Urmează Cărări de maci, în 2009, Printre lupi, în 2012 și Să ierți, în 2015.


 

Aniversare are loc pe scenă, așa cum îi stă bine oricărui artist. Vă dăm întîlnire la Tulcea, Ploiești sau București. Să fie folk!

Ce părere ai despre acest articol?

Adaugă comentariu (0 comentarii)