Proiect de reabilitare a palatelor Peleș și Pelișor din Sinaia

De: Andi Enache 21.09.2023

Ministerul Culturii din România a aprobat un proiect de reabilitare a palatelor Peleş şi Pelişor din Sinaia.

Informaţia a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe pe teme de patrimoniu cultural, desfăşurată ieri, 20 septembnrie 2023, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că a fost demarată licitaţia pentru „intervenţii de urgenţă” la acoperişurile castelelor Peleş şi Pelişor, bugetul estimat fiind de aproximativ 1,7 milioane de euro.

"Prin Institutul Naţional al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanţat elaborarea documentaţiei pentru consolidarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş, urmând ca soluţia optimă să fie aprobată de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice în data de 27 septembrie. Valoarea estimată a acestei intervenţii va fi cea stabilită în soluţia de avizare. Evident că după acest moment vom putea demara procedura de atribuire pentru proiectare şi execuţie şi vom avea nevoie de un efort comun al tuturor celor care vor să păstreze vie viaţa din Castelul Peleş şi Castelul Pelişor şi o parte semnificativă din identitatea României noastre de astăzi", a spus  Raluca Turcan, în deschiderea conferinţei internaţionale "Patrimoniul cultural, natural şi construit la 150 de ani de la proiectarea castelului Peleş".

Potrivit ministrului Culturii, de la înfiinţarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleş.

Castelul Peleş: la data de 10 august 1875, principele Carol I pune piatra de temelie a viitoarei reședințe regale de la Sinaia și anume, a castelului Peleș. Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a acelui an, rămânând încântat de frumusețea respectivelor locuri și decide să cumpere terenul pe care se va construi castelul, încredințând această lucrare arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman.

Castelul Pelișor: edificiul a fost construit intre anii 1899 si 1902 de catre Regele Carol I, dupa planurile arhitectului ceh Karel Liman, pentru principii moștenitori Ferdinand si Maria.

 

Ce părere ai despre acest articol?

Adaugă comentariu (0 comentarii)