
Istoricul ploieștean Lucian Vasile, premiat la Gala Premiilor
Doctorul în istorie, ploieșteanul Lucian Vasile a fost premiat pentru cartea "Războiul spionilor" (Editura Corint 2022) la cea de-a zecea ediție a Galei Premiilor "Constantin Brâncoveanu" desfășurate ieri la Sinaia. Acesta a primit Premiul "Matei Brâncoveanu" pentru istorie decernat de Fundația Alexandrion.
Premiile Matei Brâncoveanu aduc un omagiu mezinului voievodului martir Constantin Brâncoveanu, care şi-a sacrificat viaţa alături de tatăl şi de fraţii săi, pentru a-şi apăra credinţa si sunt acordate tinerilor cu potenţialul extraordinar, aflaţi la început de carieră, care au demonstrat abilităţi deosebite sau au gestionat cu succes proiecte inedite.
Cartea "Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului" este un volum care fascinează de la primele sale pagini, purtând cititorul pe urmele unor personaje desprinse parcă din filme cu spioni, care defilează cu nonșalanță între București, Viena, Paris și Salzburg, ducând la îndeplinire diverse misiuni cu caracter secret, pe frontul nevăzut al începutului de Război Rece.
Autorul cărții, Lucian Vasile s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 2013 a fondat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), ONG care derulează proiecte educaționale, editoriale și de cercetare dedicate în special istoriei ploieștene. Sub egida AEDU, publică articole pe platforma online RepublicaPloiesti.net și organizează de peste zece ani tururi istorice în Ploiești. Între 2013 și 2019 a fost cercetător în cadrul Fundației Memorialul Închisoarea Pitești. Din 2014 este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Domenii de interes: istoria comunismului românesc, acțiunile de spionaj și exilul românesc postbelic, istoria orașului Ploiești. Dintre volumele publicate recent: Cârciumi, gloanțe și palate. 12 istorii ploieștene (editor), AEDU, Ploiești, 2021; Cei pe care i-am uitat. Represiunea comunistă la Ploiești, AEDU, Ploiești, 2020; Memorialul Închisoarea Pitești (coautor), Editura Manu Scris, Pitești, 2018; Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two, AEDU, București, 2018.
Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România, organizat anual de Fundația Alexandrion, și-a dezvăluit laureatii. Și în acest an au premiat si celebrat oameni cu realizări remarcabile, ȋn anul precedent, ȋn 7 categorii: literatură, teatru, film, istorie, muzică, arte plastice si arhitectură. Fundaţia Alexandrion a acordat si câteva premii speciale.
De 10 ani, Fundaţia Alexandrion aduce ȋn faţa celor care iubesc ştiinţele şi cultura, oameni care, prin munca lor provoacă bucurie, produc emoţie, dezvăluie informaţii interesante care sunt rezultatul multor ani de cercetare sau schimbă percepţii şi atitudini; oameni, care, prin proiectele pe care le-au derulat punctual sau pe parcursul ȋntregii cariere sunt adevărate repere pentru domeniile de activitate pe care le reprezintă.
,,Cei zece ani au trecut foarte repede. Ȋmi amintesc foarte bine prima ediţie. Am ȋnceput de la dorinţa de a le mulţumi oamenilor care au o contribuţie semnificativă la evoluţia culturală şi ştiinţifică a României, asa cum a avut Constantin Brâncoveanu. Am ȋnceput ȋn România şi am continuat cu ediţii internaţionale. Am văzut de multe ori bucurie ȋn ochii marilor noştri actori, muzicieni, istorici, arhitecţi, pictori, medici, economişti, pe care i-am premiat ȋn România. Şi am văzut chiar şi lacrimi ȋn ochii românilor extraordinari care trăiesc ȋn străinatate şi pe care am mers să ȋi premiem acolo unde trăiesc, iar ei nu se aşteptau la această recunoştere. Toate aceste reacţii şi faptul că reuşim să aducem ȋn prim plan proiecte şi oameni care sunt la cel mai ȋnalt nivel, care ȋi pot inspira pe cei din jur, sunt cele mai mari satifacţii pe care le-am avut cu această gala. ’’ a spus Dr. Nawaf Salameh, Preşedintele Fondator Alexandrion Group și Fundaţia Alexandrion.
Laureații ediției din 2023 sunt:
Dna. Ada Hausvater, Teatru: Premiu pentru leadership în teatru și prezență remarcabilă a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara în cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii’’;
Dl. Mircea Platon, Literatură: Premiu pentru prezență remarcabilă în anul 2022 ca poet și eseist;
Dl. Dorel Vişan, Film: Premiu pentru cariera de excepție;
Dna. Doina Rotaru, Muzică: Premiu pentru cariera de excepție;
Dl. Ștefan Pelmuș, Arte plastice: Premiu pentru cariera de excepție;
Dnii. Daniel Zielinski și Maximilian Zielinski, Arhitectură: Premiu pentru lucrarea finalizată în anul 2023: “Locuințe colective în strada Rabat 10-14” ;
Dl. Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Istorie: Premiu pentru lucrarea "Instituții medievale românești. Adunările cneziale și nobiliare (boierești) din Transilvania între secolele al XIV-lea și al XVI-lea".
Cele trei premii speciale au fost oferite unor personalități din afara țării, recunoscute pentru eforturile lor semnificative în sprijinirea comunității din care fac parte: Dl. Can Arap: Premiu special pentru eforturile depuse în sprijinul victimelor cutremurelor care au afectat Turcia și Siria în februarie 2023;
Dna. Dr. Lisa Liberatore: Premiu special pentru contribuția adusă în sprijinirea adulților cu autism, în colaborare cu Biserica Greco-Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" din Hamptons (New York, SUA) ;
Preafericitul Raphaël Bedros XXI Minassian, Catolicos și Patriarh Armeano-Catolic al Casei Din Cilicia: Premiu special pentru contribuția la pace și dialog religios în Orientul Mijlociu.
Începând de anul acesta, Fundaţia Alexandrion va acorda în cadrul Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu, un premiu Matei Brâncoveanu, pentru una dintre categoriile premiate în cadrul Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu.
Anul acesta premiul a fost acordat la categoria ISTORIE dlui Lucian Vasile pentru lucrarea "Războiul Spionilor. Acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului".
Premiile Matei Brâncoveanu aduc un omagiu mezinului voievodului martir Constantin Brâncoveanu, care şi-a sacrificat viaţa alături de tatăl şi de fraţii săi, pentru a-şi apăra credinţa si sunt acordate tinerilor cu potenţialul extraordinar, aflaţi la început de carieră, care au demonstrat abilităţi deosebite sau au gestionat cu succes proiecte inedite.
Ce părere ai despre acest articol?