Expoziție Marcel Bejgu la Hotel Central Ploiești

De: Andi Enache 29.10.2024

Marcel Bejgu, artist plastic, își prezintă lucrările într-o expoziție pe simezele din holul Hotelului Central Ploiești. Vernisajul va avea loc în data de 5 noiembrie 2024, ora 17:00.

Expoziția va putea fi admirată timp de o luna și cuprinde o selecție remarcabilă de lucrări, axate în principal pe peisaje și flori. Redate într-un stil distinctiv, ele reflectă lirismul subtil și abordarea să echilibrată față de natură. Artistul evită să idealizeze natură, preferând să surprindă o obiectivitate plină de sugestii, un stil pictural care captează subtilitățile și ecourile tainice ale peisajului viu.

Hotelul Central este situat în centrul Municipiului Ploiești, în plină zona administrativă, comercială și de afaceri și este construit în stil neoclasic, acesta este ușor de reperat și datorită mărimii și arhitecturii sale.

Marcel Bejgu- un artist plastic contemporan, de peste 50 de ani în slujba frumosului artistul ne oferă bucuria reîntâlnirii cu pictura sa.

S-a născut la 23 septembrie 1951, Bătrâni – Judetul Prahova 
A studiat la Institutul Pedagogic de Arte Plastice – Iaşi şi la Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” – Bucureşti. A debutat în 1974, de când expune la saloanele judeţene, interjudeţene şi 30 de expoziţii naţionale.Membru al Uniunii Artistilor Plastici din 1979.

Expoziţii personale:

Galeria de Artă Ploieşti – 1975, 1981, 1987, 1991, 1999, 2003, 2007, 2010, Galeria EFORIE – Bucureşti – 1981Staţiunea Eforie Nord – 1982, Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti – 1987
Galeria de Artă SIMEZA – Bucureşti – 1991,Cazino Sinaia – 1999, Galeria SILVA Busteni - 2006

Expoziţii de grup:

Căminul Artei – Bucureşti – 1984, 1986, J.L. Calderon – Bucureşti – 1996,Bienala G. Petraşcu – Târgovişte – 1998, Salonul Artiştilor Ploieşteni – Galeria APPOLLO – Bucureşti – 2000
Salonul Artelor – Braşov – 2003.

Expoziţii internaţionale:

“Florile în pictura românească” Viena – 1981,“Filiala Ploieşti” Magdemburg – Germania – 1984
TORUN – Polonia – 1984, “Arta românească contemporană” – Stuttgart – 1986
Escrennes, Franţa – 1996, Greiswald, Gemania - 2005

Ce spun criticii despre artistul plastic Marcel Bejgu:

„Nu-i în această atitudine contemplativă nici o tendinţă disimulatorie, cum s-ar părea la o privire mai superficială, cât manifestarea unei anumite pudori în emisia plastică. Privind pictura lui Marcel Bejgu, nu se poate să nu simţi gustul nepervertit al pământului săvârşit în rod şi al frumuseţii fără fard pe care o naşte lumina apusului printr-o rarişte de pădure atinsă de bronzurile toamnei.
O bonomie adâncă şi etern plăcută simţurilor este această curgere a imaginilor şi culorilor de sub pensula pictorului. Şi, nu o dată, mi l-am închipuit pe artist rostindu-se în delicatele sale notaţii plastice cu etnosul cărărilor sadoveniene.”

Corneliu Antim

„Pictura lui Marcel Bejgu înregistreză natura sub unghiul strictei vizualiăţi ca echivalent al adevărului ei. Refuzând orice speculaţie asupra relaţiei om-natură, pictorul se menţine cu o hotărâre, din care ne lasă să discernem mai mult candoarea vădită la asumarea fără rezerve a unei convingeri, în limitele firescului. Evident, el cultivă peisajul ca pe o specie tradiţională, dar în acelaşi timp caută în el şansa de a întâlni, eliberat de prejudecăţi şi ticuri stilistice, eterna încântare a înconjurătorului.”
Cornel Radu Constantinescu

„Cât priveşte culoarea, aceasta este când transparentă şi diafană – ca în peisajele de iarnă, în flori şi în câteva apusuri la maluri de ape – când densă şi senzuală, precum în acele minunate „portrete” de arbori sau de pădure. Aici pictorul respiră în plină atmosferă şi viziune andreesciană. Şi, probabil că în aceste pânze, Bejgu îşi dă întreaga sa măsură, datele picturalităţii sale întrunind valori maxime.”
Corneliu Antim

„Expoziţia lui Marcel Bejgu este deosebită, este o mare bucurie pentru mine, căci, fiind în anotimpul toamnei, lucrările expuse se bucură de romantismul acestui anotimp – sunt lucrări calde şi pline de poezie.” Ovidiu Paştina

 

 

Ce părere ai despre acest articol?

Adaugă comentariu (0 comentarii)